czwartek, 9 kwietnia 2020

Z czego robi się chleb

Z czego piecze się chleb? No bo tak wyobrażam sobie ciasto jakie mogłoby zostać z poprzedniego wypieku. Są one powszechnie uznawane za korzystnie oddziałujące na.


Dania główne cynamonowy kurczak - sam się robi :) 7odsłon Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. Jedna najwspanialszych potraw świata.

Niby niczym się nie wyróżnia, a jednak nie nudzi nam się, chociaż jemy go niemal codziennie przez całe życie. Coraz popularniejsze jest. Nic dziwnego, że chleb jest coraz gorszy. W większości piekarni nastawionych na masową sprzedaż robi się go z gotowych mieszanek. Po dodaniu do nich wody i wymieszaniu wypieka się chleb.


Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie. Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek.

Chleb się udał wyśmienicie! Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Tam chleb robi się z zamrożonego wyrobu i tylko odgrzewa w piecu.


Wystarczy dodać trochę wody i chleb gotowy. Mieszanka gwarantuje sukces i zysk,. W dzisiejszym tekście przedstawię temat związany z wyborem dobrego chleba. Po drugie: jeśli zakwas może oznaczać ciasto pozostawione z poprzedniego wypieku to można wnioskować, że składa się on np. W sklepach, piekarniach i supermarketach znajdziemy wiele rodzajów pieczywa.


Niestety nie każdy bochenek chleba przysłuży się naszemu zdrowiu. Na co zwrócić uwagę kupując pieczywo? Jak wybrać chleb z maksymalnie dobrym składem? Czego lepiej nie kupować?


Ja stosuję w życiu taką zasadę, że jeśli chcesz zjeść chleb, to go sobie upiecz, kiełbasę, to ją sobie zrób, wędlinę, to zrób z dobrego mięsa, itd. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.


Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.

Myśląc o chlebie od razu nasuwa się skojarzenie – chleb jest z mąki, a mąka z pszenicy, no ewentualnie z żyta. Nie wiedzieć czemu w Polsce ludzie, w tym personel piekarni (o zgrozo) utożsamiają wypieki razowe z żytem! Dlaczego – nie mam pojęcia, bo w żaden sposób nie potrafię znaleźć dla tego. Ja mam prosty przepis na płaski chleb, choć na początku nie wiedziałem z czego się go robi, znalazłem kilka przepisów które nie przypadły mi do gustu z powodu niedostępnych lub nie znanych składników.


Postaram się tutaj zamieścić mój przepis na chleb, ale robię go z głowy i nie znam dokładnych proporcji składników. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty. Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce.


Trzeba go co kilka dni dokarmiać, czyli dodawać mąkę i wodę. W przeciwieństwie do większości chlebów, które składają się przede wszystkim z rafinowanej pszenicy lub pełnego ziarna pszenicy, chleb Ezechiela w całości składa się z naturalnych, nieprzetworzonych składników. Pod wpływem ciepła, chleb robi się miękki w środku, a warstwa dotykająca gorącej powierzchni - chrupiąca.


Tosty można zrobić zarówno w wersji na słodko z syropem klonowym lub konfiturą albo na słono z mięsem i warzywami. A co się z tym chlebami stało, że nie wyszły? Zaniepokoiło mnie Pani to co zostało napisanie o robieniu zaczynu, gdyż dokarmianie to właśnie robienie zaczynu. Zakwas z lodówki dokarmiamy, zostawiamy na godzin, odmierzamy aktywną część do ciasta, reszta do lodówki. Mi chleby z polepszaczami nie smakują.


Zazwyczaj chleb składa się z mąk: pszennej, żytniej, drożdży, wody, soli chociaż zdarzają się naszpikowane chemią np. Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub kwaśne mleko (w celu wywołania fermentacji). Z kolei miejsca, w których tworzy się taki chleb, bardziej przypominają zakłady produkcyjne niż tradycyjne piekarnie i mogą równie dobrze znajdować się w Polsce, co w każdym innym.


Jedyne co, to skórka z wierzchu się trochę przypiekła za mocno po minutach w 2stopniach, ale nie przypaliła sie na tyle, żeby zmienić smak na gorzki, więc pomoczyłam na wierzchu chleb trochę woda po upieczeniu, zawinełam w bawełnianą ściereczke i skórka zmiękła. Z takim chlebem moge przechodzić na dietę bezglutenową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty