wtorek, 28 kwietnia 2020

Smakowity chleb na zakwasie

Szukasz przepisu na chleb? Wszystko o pieczeniu własnego chleba. Porady i sprawdzone przepisy na chleb na zakwasie, bezglutenowy, razowy i chleb żytni. Przepis na prosty chleb na zakwasie.


Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne.

Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Ten chleb poprawił mi humor do końca dnia, choć niewiele już go zostało (a dzisiaj ciągnie się i ciągnie!). Od kilku dni zmagam się z chlebem na zakwasie, raz za twarda skórka, raz za suchy, raz za mokry, a tu nagle bochenek w sam raz! Wracam do eksperymentów ze starą odmianą pszenicy, kuzynką orkiszu – samopszą.


Tym razem chleb na zakwasie. Samopsza ma orzechowy posmak, dlatego do ciasta dorzuciłam orzeszki ziemne.

Sięgając po chleb na zakwasie, warto zatroszczyć się o to by był on przygotowany z mąki żytniej, wówczas wykazuje on takie zalety jak : większa wartość odżywcza aniżeli w przypadku mąki pszennej, która to zbyt często jest także modyfikowana genetycznie - co może mieć negatywny wpływ na procesy trawienne, bądź też. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli.


Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Dodam że robiłam chleb na zakwasie żytnim pieklam pierwszy chleb z dodatkiem mąki typ 7potem pieklam kolejny z dodatkiem mąki typ 6ale angielskiej strong white zakwas raczej aktywny babelkowal pachnial octowo wyjęty z lodówki dokarmimy kiedy miał już temp pokojową. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.


Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Niedawno zaczęłam swoje kuchenne eksperymenty ze starymi odmianami pszenicy – samopszą i płaskurką. Dzisiaj na tapecie płaskurka, z której upiekłam chleb na zakwasie. Kremowy chleb na zakwasie z pi… Tosia Smakowity chleb.


Chleb orkiszowy z orzechami. Pełny wydruk Bez obrazków. Twoje ulubione przepisy.

Nie masz ulubionych przepisów? Zbieraj ulubione przepisy w jednym miejscu. Przygotowanie dania smakowity razowy chlebek Na dwa dni przed zamierzonym pieczeniem chleba, należy sporządzić zakwas. W tym celu wsypujemy garści mąki żytniej razowej do dość głębokiego naczynia i mieszamy z taką ilością letniej wody, by uzyskać dość rzadką papkę.


Tymczasem na zakwasie można także upiec chałkę czy bułeczki. Wymarzyłam sobie orkiszowe bułeki na zakwasie, miałam jednak problem ze zdobyciem mąki z orkiszu, dlatego zmieniłam koncepcję i wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą oraz klasyczną chlebową. Miąższ urozmaiciłam kawałkami jesiennej gruszki i szczyptą cynamonu.


Botwinka kusi nas na straganach swoimi kolorami. A teraz możecie upiec z nią chleb sami. Wystarczy do ciasta na chleb pszenno-żytni na zakwasie dodać. Wyrabiaj tylko do połączenia składników.


Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Przygotowany specjalnie dla tych, którzy cenią czysty smak chleba razowego lub ze względów zdrowotnych poszukują chleba zrobionej tylko z mąki z pełnego przemiału, bogatej w błonnik pokarmowy. Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia.


Lista przepisów na smakowity chleb z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie 127. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie). Na blogu znajdziecie wiele przepisów na smakowite bezglutenowe bochenki.


Ale żeby powstał dobry chleb najpierw musi być zakwas. To właśnie chleby na zakwasie zdominowały moją kuchnię. Na początku eksperymentowałam z chlebami na drożdżach. Jeśli nie masz problemów z jelitami po zjedzeniu drożdżowych wypieków, to proponuje Ci.


Przepraszam za literówkę 4:16-4:19. Ale tak jak mówiłem - nie kłócę się :) Ale w porządku, chce mieć prawidłowy chleb to niech ma. Zupełnie, bez kawałka drożdży.


Trochę trwa wyrastanie takiego chleba niestety, więc to przepis raczej dla cierpliwych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty