środa, 22 kwietnia 2020

Włoskie ciasto do pizzy

Sładniki ciasta do pizzy. Farina – To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach. Ciasto na pizzę trzeba naprawdę dobrze wyrobić – przez minimum minut. Dzięki temu będzie gładkie i elastyczne.


Można wyrabiać ręcznie, można też użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego, co polecam.

Zależnie, którą metodę wybierzemy, czas wyrabiania może być różny. Zauważymy gdy nasze ciasto się. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę. Katarzyna Leszczyńska 06. Fotografia: Shutterstock.


Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Dodatki Ciasto do pizzy.

Z okazji , że już jutro obchodzimy międzynarodowy dzień pizzy , prezentuje Wam oryginalny przepis na włoskie ciasto na pizzę oraz przedstawię Wam kilka bardzo ważnych porad i trików jak dobrze przygotować pizzę niczym jak z włoskiej pizzerii. Rolę główną w pizzy odgrywa dobre ciasto oraz sos. Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech ! Włoska pizza to ideał, a doskonałe ciasto jest jej bazą i od niego zaczyna się cały smak tego dania. Recepturę na ciasto idealne skradłam z „Biblii” włoskiej kuchni, czyli książki „The Silver Spoon”, do której już wiele razy odwoływałam się na blogu. To mój przewodnik po kulinariach Półwyspu Apenińskiego, a przepis.


Bez odpowiedniej mąki ciasto nie będzie chrupkie oraz przejdzie sosem i dodatkami. Do pizzy używa się specjalnej włoskiej mąki do pizzy typu zero, którą można kupić w sklepach z włoską żywnością lub w internecie. To właśnie tej mące ciasto zawdzięcza swoją kruchość i smak. Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę #128578; Po pierwsze musimy pamiętać, że każdy składnik w cieście jest bardzo ważny. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno).


Zanim podam przepis, zbierzemy listę tego, co będzie nam potrzebne do przygotowania dwóch placków do pizzy o średnicy ok. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos. Idealny przepis na włoskie ciasto na pizzę dopracowywałem przez wiele długich miesięcy. Udało mi się jednak pozbierać w jedną całość kilka porad od zaprzyjaźnionego. Poniżej znajduje się receptura, którą zdobyłam w trakcie mojej kulinarnej podróży po Toskanii.


Włoskie ciasto do pizzy moich Kolegów :) - przepis ze Smaker. Proste porady jak przygotować prawdziwe włoskie ciasto do pizzy.

Oryginalne włoskie ciasto na pizzę. Pizza, choć kojarzymy ją z Włochami, jest wynalazkiem starożytnych Greków, którzy jedli cienkie placki skraplane oliwą i posypywane aromatycznymi ziołami. Dzisiaj zna ją cały świat, jest idealną potrawą pasującą zarówno do wieczornego filmu w towarzystwie. Mąka pszenna typ włoska na pizzę 25kg. Smażona pizza z pomidorami.


Rodzaje tradycyjnej włoskiej pizzy. Ciasto na najpopularniejsze rodzaje pizzy, pochodzące z włoskiego południa, robi się z mąki pszennej (Włosi mają specjalną mąkę na pizzę), drożdży (są różne rodzaje drożdży), soli i wody. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie, często nawet spód przygotowuje się ręcznie (bez użycia wałka). Oczywiście nie byle jakie! Włosi bardzo dbają o zachowanie wysokich standardów pizzy i powołano nawet specjalną organizację (Associazione Verace Pizza Napoletana), która publikuje dokładne wytyczne.


Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty