poniedziałek, 9 marca 2020

Sernik na parze

Może ktoś z was wie czy można piec sernik na spodzie brownie? Pamiętacie taką czytankę ze szkoły z klas 1-3? Taki ser to deser” Było coś o lisku i serku, dokładnie nie pamiętam.


Dzięki parze wodnej sernik nie pęka i nie traci swojej wilgoci. W tym przypadku temperatura piekarnika powinna wynosić między 160°C a 180°C. Sernik pieczony w niskiej temperaturze. Dzięki tej metodzie sernik zachowuje płaski wierzch i nie pęka.


Klasyczny przepis na polski sernik ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony do zrumienienia się wierzchu i posypany po upieczeniu cukrem pudrem. Możecie zrobić go w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny). Jeśli lubisz serniki wiedeńskie czy nowojorskie, wypróbuj również proponowaną przez nas wersję – będzie stanowić nie tylko wizualne urozmaicenie dotychczas znanego wypieku, ale też mieć nieco inny, ciekawy posmak.


Czy ktoś posiada przepisy na gotowanie na parze? Bardzo proszę o przesłanie takich przepisów :-) Odp. Dodane przez krakers w: Tylko o kuchni.


Pampuchy, parowce, kluski z nadzieniem, kluski na parze — opisywana potrawa ma naprawdę wiele nazw i określeń. To tylko dowodzi, że kluski na parze są znanym i częstym gościem na naszych stołach. Co więcej, popularne pampuchy mogą z. Będę wdzięczna za pomoc! Ostatnio jadłam fenomenalny deser a mianowicie sernik na parze.


Sernik na parze

Niestety restauracja, w imę ochrony praw autorskich nie chciałą podzielić się przepisem. Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada.


Następnie wyłóż masę na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek Oreo. Przed pieczeniem dodaj do masy ciastka i dopiero wtedy włóż całość do piekarnika. Po wyjęciu odłóż sernik do przestygnięcia i udekoruj kremem pomarańczowym i kawałkami ciastek. Jeśli nie masz Oreo, dodaj inne, dowolne kakaowe ciasteczka. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika.


Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Lista przepisów na sernik gotowany na parze z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Szkło żaroodporne to sposób na pieczenie sernika w kąpieli wodnej. Folia aluminiowa przyda się zarówno na dno, jak i na wierzch formy. Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie piekarnika.


Pani wode nie na dno piekarnika a do formy. Czy jest to piekarnik po prost elektryczny - beż tej funkcji. Dodaj do pieczenia odrobinę pary, a z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę. Witam, czemu Pani sernik wyszedł taki żółty, czy to zależy od jajek?


Ja również piekę sernik nowojorski, ale na parze i jest lekko kremowy, jesli chodzi o kolor, a przepis bardzo podobny. I jeszcze jedno czy z tego przepisu sernik wyjdzie gesty i mazisty? Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.


Sernik na parze

Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci.


Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!


Na garnku umieszczamy metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 1ml śmietanki , cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze (garnek z wodą zagotować i umieścić na nim miskę z czekoladą). Pieczenie z parą wodną - sernik pieczemy na drugiej półce od dołu, a poziom niżej wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia z wrzącą wodą. Można też piec w kąpieli wodnej, czyli foremkę z. Jeśli zdecydujesz się na tak małą tortownicę, to zwróć uwagę na to, by ranty były wysokie przynajmniej na cm.


Pozostaje jednak wyższy niż przed pieczeniem. Możesz też użyć odrobinę większej. Piekłam go w blaszce na 2 wyszedł fajny, dużo dłużej mieszam. Co do opadania, to każdy sernik, do którego idzie piana z białek opada. Nie opada natomiast sernik, który zamiast białek ma w składzie mleko Też często ubijam pianę zwykłym mikserem.


Sernik na parze

Aby sernik nie p opękał w czasie pieczenia niektórzy proponują umie szczenie dużego naczynia (większej brytfanny od tej, w której piecze się ciasto) z wrzątkiem na półce pod sernikiem. To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty