Witam, zawsze piekłam sernik nowojorski z pierwszego przepisu, teraz przyszedł czas na drugi ;) Zawsze piekę z samego serka Philadelphia i wychodzi perfekcyjny! Nie podcieka jak na twarogu, ma idealny smak, poezja! Rodzina też się zakochała, więc teraz jest obowiązkowym punktem programu, za każdym razem jak wszyscy zbieramy się przy. Klasyczny sernik w stylu nowojorskim, dość prosty w przygotowaniu.
Na spodzie z ciasteczek maślanych, wykończony białą warstwą śmietany i posypką kakaowo - cynamonową.
Aby sernik nie popękał, najlepiej piec go w kąpieli wodnej lub z blaszką z gorącą wodą ustawiną na dnie piekarnika. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok.
Szykowanie sernika zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Do miski melaksera włóż ciasteczka. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski.
Po tym czasie wyciągnij i ostudź.
Wilgotna masa otoczona chrupiącą panierką z herbatników digestive, ze śmietankową wierzchnią warstwą. Tradycyjnie podaje się go bez żadnych owocowych dodatków. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Z zewnątrz kilkakrotnie, szczelnie owiń ją folią aluminiową, ponieważ ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Przygotuj spód: Herbatniki pokrusz na drobno (np. włóż do foliowej, zamykanej na strunę torby i pokrusz za pomocą wałka do ciasta, albo użyj malaksera). SERNIK NOWOJORSKI – NEW YORK CHEESECAKE – to chyba najpopularniejszy sernik na świecie.
Mój syn twierdzi, że to najlepszy sernik na świecie. Postanowiłam przygotować ten idealnie kremowy sernik. Powstało w jednej z nowojorskich restauracji i bardzo szybko zdobyło popularność, nie tylko wśród Amerykanów. Jego charakterystyczną cechą jest konsystencja – sernik nowojorski jest bardzo kremowy i gęsty, zupełnie inny niż znane w Polsce delikatne i puszyste wypieki.
Wszystkie składniki na sernik zmiksować na gładziusieńką masę i przelać do tortownicy na masę ciasteczkową. Formę z ciastem wstawić do większej formy i wlać do niej zagotowaną wodę do połowy wysokości tortownicy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.
Zagotować wodę w czajniku.
W tamtym czasie, w USA panowała prohibicja, a w menu każdej amerykańskiej restauracji królował sernik nowojorski. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Deser, o którym mowa, uwodzi delikatnością. Jest nieskazitelnie gładki, bez spękań, bo pieczony w kąpieli wodnej.
W środku różni się od puszystych serników, jest raczej mazisty, delikatny. Jest o wiele bardziej kremowy, mocno wilgotny i bardziej przypomina deser niż ciasto. Do przygotowania spodu należy użyć drobno pokruszonych ciastek np. Może po prostu wydawało mi się, że sernik nowojorski jest tak znany, że wszyscy go już robili i nie ma potrzeby dodawać go na kolejną stronę? Ale na FB poprosiło mnie o przepis co najmniej kilka osób, okazuje się, że jednak nie wszyscy go znają i nie wszyscy mieli okazje go spróbować.
Uznałam zatem, że koniecznie muszę dodać. W wersji, jaką znalazłam na stronie bbc, sernik polany jest polewą ze śmietany ja zrobiłam lemon cur który idealnie pasuje do delikatnie cytrynowego smaku sernika. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie trwa tylko chwilkę, chyba najtrudniejsze jest.
Idealną konsystencję otrzymujemy przez pieczenie w kąpieli wodnej, która nadaje mu niezwykłego charakteru. Podczas pieczenia nie rośnie i nie opada, więc jest perfekcyjnie równy : ) Delikatnie śmietankowy z cytrynową nutą na kruchym ciasteczkowym spodzie. New York Cheesecake, czyli sernik nowojorski , to jedno z najpopularniejszych ciast w Stanach Zjednoczonych.
Amerykanie zajadają się swoją wersją sernika i uważają ją za jedyną słuszną. Liczba dodatków również jest ograniczona - podstawą jest ser i nie ma mowy o rodzynkach czy brzoskwiniach, tak chętnie dodawanych do polskiej. Kremowy, gładki, gęsty i przepyszny sernik nowojorski jest ciastem idealnym. Z tym przepisem wychodzi za każdym razem.
Kiedy zaczniecie czytać opis wiem co pomyślicie – że jest za trudny i nie dla was – miałam tak samo za pierwszym razem, ale uwierzcie mi to bzdura. Klasyczny, kremowy sernik z warstwą polewy na bazie kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej. Znany i bardzo lubiany na całym świecie. Zapewnia to odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.
Piecz sernik około godziny w temperaturze 1stopni. W małym garnku rozpuść czekoladę, dodaj sok z cytryny, cukier puder i śmietanę, mieszając energicznie, aż utworzy się gładka masa. Tak przygotowaną polewą polej gorący sernik.
Wstaw sernik do lodówki przynajmniej na godziny, aby stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.