poniedziałek, 9 marca 2020

Super chrupiąca panierka do ryby

Składniki: łyżki mąki kukurydzianej, łyżki mąki pszennej, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, przyprawa do ryby, olej do smażenia, sok z połówki cytryny – do ryby. Czas przygotowania: minut. Obie mąki i bułkę tartą łączymy ze sobą na talerzu, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ryby. Przygotowaną wcześniej rybę (przyprawioną solą, pieprzem, przyprawą do ryby i skropioną sokiem z cytryny) obtaczamy w mieszance i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.


Maczamy rybę w jajku z obu stron i obtaczamy ją w zależności od upodobań albo w mące, albo w bułce tartej. Można też wymieszać bułkę z mąką w dowolnych proporcjach.

Aby panierka dobrze się trzymała ryby, warto dodać do mąki lub bułki trochę mąki kukurydzianej. Smażona ryba w panierce dodatkowo będzie miała ładniejszy kolor. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć.


Ten przepis na chrupką rybkę z patelni ułatwi wam zadanie. Co powoduje oczekiwaną chrupkość? Tutaj wykorzystujemy tartą bułkę i mąkę kukurydzianą - które na patelni spiekają się w pyszną, chrupiącą panierkę.

Mąkę wsyp do dużego talerza. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli je podamy z bukietem sałatek). To brytyjskie danie rozpowszechnione zostało w drugiej.


Ryba w chrupiącej panierce. W misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną, pszenną, sodę i zioła. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz.


Mieszając powoli wlewamy wodę gazowaną do uzyskania konsystencji śmietany. Następnie maczamy filety ryby w cieście. Smażymy na oleju do zarumienienia. Dodane przez annawk w: Tylko o kuchni. Dzięki produktowym Holly Powder podasz nowe dania we własnym lokalu gastronomicznym.


Oferujemy również pomoc przy otwarciu lokalu franczyzowego. Nie spodziewałam się, że panierka wyjdzie aż tak chrupiąca. Całość była przepyszna, bo uwielbiam makaron, brokuły, lubię rybę i sezam, więc nie mogło się nie udać i być nie smaczne. Z drugiej strony jest trochę niestandardowo, bo do makaronu z warzywami najczęściej dodaje się mięso w postaci kurczaka lub indyka. Niby zwykła ryba w panierce, ale jak smaczna:) Podaję tak, jak nuggetsy, czyli kroję rybę w małe kawałki, doprawiam, panieruję, a po usmażeniu serwuję z zimnymi sosami do maczania.


W ten sposób szczególnie ukochały to danie dzieci;) Fajny pomysł na przekąskę, szybki obiad czy kolację na ciepło. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrupiąca panierka do ryby.

Dziś pokażę wam jak przygotować chrupiąca panierkę do mięs i ryb. Przygotowanie takiej panierki zajmuje trochę czasu i nie jest łatwe, jednak oszczędność jest ogromna. Polecane przepisy: panierka piwna do ryby.


Delikatne i chrupiąca panierka min łatwe tanie. Mniam wygląda super i zapewne jeszcze lepiej smakuje. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta. Przepis: filety rybne ok.


Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność. Ta panierka pasuje do kotletów z piersi kurczaka lub do schabu, a także boczniaków czy plastrów cukinii. Witaj, ja też kupuję ryby w Biedronce - ostatnio skusiłam się na filety z dorsza grenlandzkiego (w granatowym papierowym opakowaniu) i z całego serca mogę polecić. Czasami takie dania są ważne w naszym życiu :P bo po prostu chcemy zjeść coś rękoma.


Rybę zazwyczaj jadam bez panierki, częściej sięgam po rybę na parze lub smażoną na ostro. Jak wybieram panierkę, to lubię chrupiącą, dlatego zamiast zwykłej tartej bułki proponuję Wam dodać do niej zmielone migdały. Dorsza z obu stron maczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju przez 4-minut w zależności, od tego, jak gruba jest ryba. Ocet do ciasta dodaję dlatego, że ciasto nie przyjmuje wtedy tyle tłuszczu podczas smażenia.


Panierka musi być złota i chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty