wtorek, 4 lutego 2020

Sernik pascha

Sernik pascha

Rosyjska pascha jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy. Dobrze więc, przyznam się ;-). Paschę przygotowałam po raz pierwszy w życiu - u mnie w domu rodzinnym nie było nigdy tej tradycji.


Sernik pascha

Bo właśnie odkryłam idealny wręcz przepis na sernik na zimno. Królowały serniki pieczone i babki. Sernik na zimno w formie paschy. Kremowy, pełen bakalii, błyskawiczny i pyszny :) Przy tym wyjątkowo lekki.


Bez dodatku masła i jajek. Uwaga:) Bardzo chciałam aby sernik był jak najbardziej podobny do tradycyjnej paschy Wielkanocnej. Aby to osiągnąć foremkę wyłożyłam gazą. Kikimora Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kolejny blog kulinarny.


Pascha (albo po prostu smaczny sernik na zimno) 206. Podobno pascha pochodzi ze wschodu (Rosja, Ukraina) i podobno jest smakołykiem typowo wielkanocnym. Wielkanoc tuż, tuż, więc wychodzę do Was z propozycją na pyszny sernik Pascha , który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciasto jest delikatne i kremowe, wypełnione po brzegi wspaniałymi bakaliami, które idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi.


Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie. Pascha to pyszny deser, który tradycyjnie przygotowuje się na Wielkanoc.


W trakcie wielkanocnego ucztowania nabiał gra pierwsze skrzypce. Powstaje z twarogu z dodatkiem utartego z cukrem masła i utartych żółtek, z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową. I mowa nie tylko o jajkach w różnej postaci i formie. Nie obędzie się również bez przekąsek, a także deserów z dodatkiem twarogu, zwłaszcza wysokiej paschy czy doskonałego sernika.


Pascha wielkanocna, mój ulubiony, wielkanocny deser. W mojej rodzinie nie było tradycji jej przygotowywania i na stole wielkanocnym z reguły pojawiały się serniki. Myślę, że z okazji Świąt Wielkiej Nocy można czasem z nich zrezygnować i nauczyć się jak zrobić paschę wielkanocą. Forum - sernik pascha (490) Odp.


Dodane przez Annuar w: Tylko o kuchni. Pojęcie pracochłonności wypieków to kwestia bardzo indywidualna. Ja robiłam Paschę raz, była doskonała, do dziś pamiętam ten smak, ale wymagała ode mnie tyle pracy i czasu, że więcej jej nie zrobiłam.


To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. Paschę można przygotować na dwa sposoby, pierwszy - ze zmielonego trzykrotnie twarogu dobrej jakości, drugi - z samodzielnie robionego twarożku z mleka, jajek i kwaśnej śmietany. Pierwszy sposób: Do paschy z gotowego twarogu dodajemy ubite z cukrem masło i żółtka, następnie mieszamy z bakaliami. Wymyśliłam więc ciasto, które w części jest paschą. Serek homogenizowany gwarantuje gładkość masy.


Czas przygotowania: min. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Przepisy na sernik pascha w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na sernik pascha. Pascha jest deserem na bazie twarogu z cukrem, żółtek, masła, cukru i bakalii. Powstaje ala sernik na zimno w procesie ucierania i schładzania.


Co ciekawe, osobiście uważam, że pascha to taki sernik bez spodu, za to bardzo smaczny i niestety kaloryczny, no ale nie ma łatwo, w końcu Święta mają swoje prawa. To z mleka to jest sernik bez pieczenia a nie pascha. Przepis na paschę, w rodzinie przechodzący z matki na córkę :))) 2kg tłustego, dobrego sera jajek dkg masła kg cukru migdały gorzkie, garść słodkich dkg rodzynek wanilia szklanka śmietany Ser przez sito. Do masła dodawać po łyżce.


Pascha to taki sernik na zimno w wersji deluxe :D Męczarnie przy maszynce do mielenia, siekanie bakalii, mieszanie (na „ręcznym” to wcale nie jest takie proste) i najgorsze, czyli czekanie aż będzie można ją wreszcie zjeść, bo wyjadłoby się ją z miejsca wprost z miski zanim stężeje – to prawdziwa tortura, ale… per aspera ad. W smaku przypomina sernik z bardzo dużą ilością bakalii. Moja pascha nie jest tak słodka jak klasyczna, bo znacznie ją odchudziłam. Tradycyjna pascha wielkanocna jest bardzo słodka, przygotowuje się ją z twarogu, masła, mleka lub śmietany.


Bakalie można dodać według upodobań. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna (zob.: Pascha) pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Jeżeli myślisz, że pascha jest deserem trudnym do zrobienia, wypróbuj ten przepis.


Ta pascha zawsze się udaje! Nasza pascha z galaretkami jest właściwie sernikiem na zimno, ale zrobionym tak, by przypominał paschę, czyli w foremce wyłożonej gazą. Inspiracją dla niego były litewskie batoniki twarogowe, które ja Zobacz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty