Proszę o krótką, łopatologiczną informację w czym, w jakiej foremce piec chleb, aby wyszedł zgodny z marzeniami Mozna piec w formie ( współczesne piekarniki preferują formy ciemne nie błyszczące) smarując ja tłuszczem i wysypując mąką bądź tez wykładając papierem. W pieczeniu chleba bardzo ważna jest temperatura wypieku. Ja swoje chleby piekę w zwykłym piekarniku, chociaż marzy mi się piec chlebowy.
Ale póki co piekarnik sprawdza się świetnie. Przepisy, które Wam podaję, staram się dopracować jak najlepiej, również jeśli chodzi o czas czy temperaturę pieczenia.
W trakcie pieczenie można spryskiwać piekarnik wodą,. Ja piekę w 2stopniach przez godzinę, znajomy od którego dostałam zakwas na chleb piecze w 2przez godzinę i minut. Stopień wypieczenia mamy podobny więc wszystko zależy od piekarnika. W instrukcji do mojego piekarnika było napisane, że piekąc w termoobiegu trzeba zmniejszyć temperaturę o st. Ale wcześniej piekłam góra-dół, minut w temp.
Teraz jedynie zmniejszam temperaturę i piekę tak samo jak przedtem. Dodane przez lukrowababeczka w: Tylko o kuchni.
To wszystko przedemną, najwyżej żurek będzie pływac w talerzu, a chleb bedzie stał obok. Nie mam doświadczenia z gazowym, ale z tego co wiem zdarza się, że nie piecze on równo, dlatego w połowie pieczenia warto np. Nie wiem czy to pan, ale ktoś pisał o jakiś foremkach do pieczenia. Czy w ogóle warto się w to bawić?
Przygotowanie chleba w domu nie jest trudne, a domowe pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy. Należy wtedy zmienić technikę przygotowania takiego chleba. Chleb po wymieszaniu w misce należy zostawić w niej na kilka godzin (ok. 5-6) lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Taka stopniowa regulacja pomaga z powodzeniem realizować etapy technologiczne pieczenia chleba. Piec do cienkiej pizzy powinien pozwalać na osiąganie bardzo wysokich temperatur i pieczenie w bardzo krótkim czasie. Natomiast chleb musi być upieczony w środku, a zatem w wysokiej temeperaturze spalisz skórkę a miękisz pozostanie niedopieczony. Idealna temperatura dla chleba to 230C na wejściu i potem obniżenie temperatury. Pieczenie chleba wymaga cierpliwości i nie ma drogi na skróty, jeżeli chodzi o czas wyrastania ciasta.
Chleb mocno popękał w trakcie pieczenia - Zbyt krótkie wyrastanie ciasta lub pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze. Często pomaga nacięcie bochenka przed pieczeniem wzdłuż górnej powierzchni przy pomocy żyletki.
Mój piekarnik nie potrafi piec w temp powyżej 1stopni ;) często w przepisach są podane wartości temp nawet powyżej 200stopni i już wiem (po kilkunastu próbach ) że mój piekarnik wtedy nadmiernie piecze i jeszcze nie zdarzyło się aby w tak wysokich temperaturach coś dobrze się u mnie upiekło. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy z częścią mąki i przysypujemy, aby lekko przykryć rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minut. W tym czasie drożdże ruszą i powstaną na powierzchni pęcherzyki powietrza.
Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni.
Upiekłam ten chleb razy, idealne proporcje, myślę, ze bardzo dobry dla tych, którzy uczą się piec chleb. Niewiarygodne, ze można ot tak w krótki czas mieć własny chleb. Pyszny, czuje się, ze to naturalne. Delikatny w smaku, mało słony, nie kruszy się.
Właściwie to ma same zalety. Polecam także blog całościowo. Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne. Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb.
Lista przepisów na chleb z jogurtem w jakiej piec temperaturze z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! C przez pierwsze minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 2st. C i kontynuujemy pieczenie przez około godzinę.
Gotowy chleb studzimy na kratce lub – jeśli takowej nie mamy, na drewnianej desce do krojenia. Doskonale upieczony bochenek ostukany od spodu będzie odzywał się do nas głuchym odgłosem. Piekę chleby na bazie drożdżowej z Twoich przepisów już ponad miesiąc. Wszystkie chlebki ładnie wyrastają, pięknie pachną i smakują tylko…zdarza mi się, że niektóre z nich są wilgotne w środku. W elektrycznyW piekarniku z termoobiegiem optymalna będzie temperatura 1st.
Bez termoobiegu należy przyjąć temperaturę 1stopni. Kurczaka należy piec bez dodatku tłuszczu. Wystarcza sok powstający w trakcie pieczenia. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy w ogóle jak należy piec chleb aby był on smaczny i dobry. Przede wszystkim należy korzystać z tego co mamy akurat pod ręką bo jak wiadomo nikt nie ma pieca do pieczenia chleba.
Właśnie dlatego należy przede wszystkim upiec taki chleb w tym co mamy a więc w piekarniku albo w mikrofali. Piec napalić na chleb nie jest rzeczą łatwą, trzeba mieć w tem praktykę. Nie każda umie ogień niecić nawet” - możemy przeczytać w artykule Wandalina Szukiewicza z początku ubiegłego wieku.
Pozostaje mi tylko zgodzić się z Autorem. Niezastąpione okazuje się tu doświadczenie, które w dodatku nie przenosi się na pozostałe piece. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę. Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono.
Chlebek pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.