czwartek, 14 listopada 2019

Pyszny chleb z ziarnami

Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny.


Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Make wsypujemy do miski wraz z ziarnami( mozna dac rozne rodzaje maki, razowa, przenna) Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drozdze,wlewamy to na make i delikatnie mieszamy, dosypujemy sol, wlewamy wode i wyrabiamy ciasto.

W rodzinnych książkach kucharskich znalazłyśmy ten archiwalny przepis na pyszny chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czaso Zobacz więcej. Jest to nasz ulubiony chleb z ziarnami, pyszny przy minimalnym nakładzie pracy. Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis. Tiramisu oryginalne włoskie.


Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Piekę go już kolejny raz i ciągle nie możemy się nim nacieszyć ☺ rodzina, znajomi również to uwielbiają.

Już za pierwszym razem zrobiłam chlebki a teraz piekę po bo zawsze na ten trzeci ktoś się załapuje i dostaje go ode mnie #128522; zawsze mi wychodzi mimo że to mój debiut w pieczeniu chleba. Wyszła porządna keksówka a chleb długo zachowuje świeżość, więc spokojnie jedliśmy go przez dni. Delikatnie przypiekła mi się skórka, ale z racji, że był to mój pierwszy chleb w życiu to i tak jestem z niego mega dumna! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy.


Przepis na chleb na zakwasie z ziarnami. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze.


Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba. Wczoraj zrobiłam pyszny chleb pełnoziarnisty z ziarnami. Jaka jest jego przewaga nad tym kupionym? Pomijając już kuchnię wypełnioną jego aromatem to najważniejsze jest, że wiem, z czego został zrobiony.


Ostatnio byłam w małej piekarni, chciałam kupić chleb pełnoziarnisty. Witam, upiekłam ten chlebek jest pyszny ,dodałam dużo kminku bo tam lubimy. Chleb z garnka z ziarnami. Jeszcze dobrze nie wystygł ,była walka miedzy rodzinka o piętki a zabrałam sie za robienie następnego.


Piekłam ten chleb regularnie co 3-dni przez lata, zawsze z mąki tego samego producenta, wychodził pyszny, wszyscy się zajadali. Po dwóch latach stwierdziłam, że trochę mi się znudził i przerzuciłam się na chleb orkiszowy.

Po jakimś czasie wróciłam do tego. Mąka ta sama, piekarnik ten sam, a chleb nie wychodzi już tak pyszny. Warto piec w domu chleb, bo smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu, nawet lepiej od tych droższych chlebów. Sami decydujemy jakie dodatki chcemy dodać.


Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Odstawić na minut a następnie wymieszać z mąką i ziarnami. Najprostszy domowy chleb z ziarnami. Dwie blachy keksówki natłuścić olejem i wysypać lekko kasza manną. Wlać ciasto (do połowy) , przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.


Moja córka dodała jeszcze żurawinę. Inne przepisy z Grunt to przepis! Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba. Ok 1gramów (może być mniej) otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik… można dodawać w rożnych proporcjach. Ma cudownie chrupiącą skórkę i mięciutki środek.


Pieczywo jest zdrowe dzięki temu, że zawiera ziarna oraz otręby. Jedne z moich ulubionych, bogatych w smaku i zdrowych chlebów! Dużo błonnika, bez białych mąk, nadaje się wyśmienicie do podjadania przez cały dzień. Co może być smaczniejszego od domowego chleba z masłem ,a jeśli ten chlebek ma zdrowe dodatki -tym lepiej ! Dzisiaj zrobilam pyszny ,puszysty chlebek z dodatkiem kilku ziarem ( siemie lniane,platki owsiane,ziarenka dyni i slonecznika ) Zapraszam! Pieczony w całkiem sporej ilości bo wśród znajomych zawsze znajdują się tacy, którzy chętni są przygarnąć pyszny bochenek.


Polecam Wam go bo jest niebywale prosty do przygotowania, ale też rewelacyjny jeśli chodzi o smak. Szybki, razowy chleb z ziarnami. Bo niby dlaczego jeść razowy makaron, a nie jeść dobrego, pełnoziarnistego chleba?


ETAP I Do dużej miski wsypać szklankę mąki żytniej razowej lub chlebowej. Do automatu do pieczenia chleba wlej ciepłą wodę, dodaj mąkę, drożdże,ziarna, oliwę, sól. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga U mnie w kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty