poniedziałek, 18 maja 2020

Stary chleb przepisy

Zdarza się, że zostaje Wam stary chleb i nikt nie chce już go jeść ? Wszyscy uwielbiamy świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką albo apetyczne, jeszcze ciepłe bułki. Niewiele z nas jednak lubi jeść kilkudniowe pieczywo, które tak naprawdę jest już niezbyt smaczne, ale nie nadaje się jeszcze do wyrzucenia. Zobacz nasze porady, jak wykorzystać czerstwe bułki.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!

Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu.


Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba. Pączki są pulchne,aromatyczne i bardzo smaczne. Dania główne Stary człowiek i morze.


To stary, wiejski przepis, przekazywany u mnie w rodzinie od pokoleń.

To taki nieco inny rodzaj smalcu, o wiele chudszy i smaczniejszy. Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Staram się kupować pieczywo w małych piekarniach, gdzie rzemieślnicy nie zapomnieli sztuki pieczenia chleba.


Coraz częściej zdarza mi się także piec chleb w domu - w maszynie, lub w piekarniku. Bez względu jednak na to, czy suchy jest chleb domowy, czy sklepowy, nie wyrzucam go. Bo chleba i innego pieczywa wyrzucać nie można. Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas.


Ma chrupiącą skórkę i soczysty, miękki miąższ. Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni. Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Stare przepisy Jak gotowała prababcia.


Paszteciki z foremek z mięsem z drobiu. Nie nadaje się już na kanapki. Nasze dzieci wolą produkty prosto z pieca, przede wszystkim jeżeli chodzi o pieczywo.


Pewnie i tak wylądują w koszu, bo chętniej sięgamy po nie, gdy są świeże. Pamiętam z dzieciństwa, jak pyszny był taki chlebek, lekko zwilżony i po prostu usmażony na patelni, posypany cukrem. Lekko kwaskowaty, idealny jeśli chodzi o wilgotność z cudownie chrupiącą skórką. Chleb wyszedł naprawdę pyszny.


Podane proporcje miały wystarczyć na dwa bochenki, jednak moje foremki są prawdopodobnie nieco większe. Następnym razem zwiększę wszystko o połowę porcji. Ten chleb to ostatnio mój zdecydowany faworyt.


Eksperymentowałam z różną ilością mąki i wody, i to są proporcje optymalne dla średnio doświadczonych domowych piekarzy. Najlepsze efekty można osiągnąć piekąc w garnku żeliwnym – to fakt. Zebrałam dla Was przepisy w wygodnych kategoriach, abyście mogli szybko odnaleźć interesujący Was wypiek. Czasami zdarza się też, że chcę upiec coś ze składników, które akurat mam w domu. Dlatego posortowałam również przepisy na podstawie bazy wypieku, rodzajów mąk oraz innych specjalnych zachcianek.


O wyszukiwarce przepisów. Różnego rodzaju pieczywo znajdziemy w każdym polskim domu. Jego przydatność do spożycia ogranicza się, miękisz kruszeje, a skórka przestaje być chrupiąca. W końcu nowy dom i post na blogu! Polub nas, podziel się przepisami!


Czy wykorzystujesz w jakiś sposób stary, czerstwy chleb, który zalega na półce? Nieważne czy to chleb tostowy, razowy czy bagietka. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Czasem trzeba dać chlebom więcej czasu na rośnięcie, niż to jest w przepisach. Mój zakwas ewidentnie ma „humory” i raz chleb mi wyrasta w 5-godzin, innym razem zajmuje mu to nawet ok. Na początku się przejmowałam, że nie rosną, teraz po prostu cierpliwie czekam, aż podwoją objętość i dopiero wtedy piekę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb nowy ze starego chleba. Przepis na chleb wiejski.


Re: stary chleb tralalumpek 10. Mam sposób, by go uratować! Wypróbujcie przepis na fas Zobacz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty