środa, 20 maja 2020

Sprawdzony przepis na sernik wiedeński

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny.


Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa.

Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.


Od wielu wieków spożywane jest w polskich domach, choć jego historia sięga w głąb dziejów świata starożytnego. Pierwszy raz o serniku napisał bowiem… grecki filozof Aeguimus. Za sprawą ekspansji Imperium Rzymskiego przepis na sernik dotarł do Europy, a wraz z rozwojem przemysłu spożywczego i form produkcji nabiału.


Zdecydowanie najlepszy i sprawdzony przepis na sernik wiedeński.

Prawdziwy, puszysty sernik wiedeński bez spodu pieczony z mielonego twarogu i dużej ilości jajek. Tradycyjna receptura to gwarancja sukcesu! Uważamy, że takie okazje należy wykorzystywać, więc na pewno pieczemy (i zjadamy) sernik.


No właśnie - przepisów jest multum, a który najlepszy? Gotowany, a może wegański z kaszy jaglanej? Sprawdzony przepis na szybki i łatwy sernik od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Przepisy, jak zrobić - Smaker. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. W ramach stałego już cyklu przepis z książką mam dla Was dzisiaj puszysty sernik wiedeński.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga moje pasje. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica cm)MASA SEROWA:kg twarogu.


Do utartej masy dodać po trochu sera potrójnie mielonego i budyń śmietankowy.

Na końcu dodać piany z ubitych białek na sztywno, rodzynki i proszek do pieczenia. Ciasto pod sernik: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy nożem. Super przepis , sprawdza sie znakomicie. Poczatkowo mialam obawy gdyz nigdy nie spotkalam sie z takim sposobem pieczenia sernika choc juz wiele razy pieklam serniki i zawsze mi wychodzily choc faktycznie czasem opadaly (ale nie zawsze wiec nie wiem od czego to zalezy moze od wilgotnosci sera;))ten nie opada i jest puszysty a zamiast ciasta na spod ukladam herbatniki - tak. Robiłam już kiedyś sernik królewski ( przepis znaleziony na internecie) ale ten mega łatwy i przepyszny.


Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Bardzo puszysty sernik wiedeński na kruchym spodzie.


Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Klasyczny sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam Ci zrobić sernik na Wielkanoc, obok mazurka i babki wielkanocnej, będzie słodkim umilaczem chwil spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.


Mam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów na serniki, którymi chcę się z Tobą dziś podzielić. Wśród licznych przepisów na serniki, z pewnością wyróżnia się sernik wiedeński. Możesz wzbogacić jego smak dodatkiem cynamonu lub owoców, a także polewą czekoladową.


W klasycznej wersji ten wypiek nie ma kruchego spodu. Idealny na co dzień i od święta. Nic nie zastąpi tego wybornego smaku na świątecznym stole.


Warto poznać podstawowe zasady przyrządzania sernika wiedeńskiego i niezawodny przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty