poniedziałek, 23 grudnia 2019

Włoskie ciasto na pizze bez drożdży

Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Pizza bez drożdży - przepis na ciasto - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecane przepisy Doradcy Smaku.


Sładniki ciasta do pizzy.

Farina – To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach. Włoska pizza to ideał, a doskonałe ciasto jest jej bazą i od niego zaczyna się cały smak tego dania. Recepturę na ciasto idealne skradłam z „Biblii” włoskiej kuchni, czyli książki „The Silver Spoon”, do której już wiele razy odwoływałam się na blogu. A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii.


Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze.

Taka ilość ciasta wystarcza na pizzę o średnicy 40cm z wyrośniętymi bokami. Jako, że nie używam drożdży, smak ciasta jest nienaganny, pyszny, chlebowy, bez gorzkiego posmaku. Niewielka ilość składników sprawia, że sięgniesz po ten przepis nie jeden raz.


A dodatki możesz dopasować sama - wszystko zależy od Twojego gustu i smaku! Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze. Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie. Do przygotowania ciasta potrzebne musimy wyszperać w kuchni poniższe składniki.


Kiedyś, jeszcze na starym blogu, pojawił się przepis na pizzę bez drożdży, który cieszył się ogrooomnym zainteresowaniem. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Przeniosłam go, więc na nową stronę. Jednak pod postem okazało się, że przybywało komentarzy krytykujących ciasto.


Załamana tym faktem, postanowiłam usunąć post, tak aby nikt nie czuł się zawiedziony. Kuchnia Włoska - zobacz inne inspiracje. Nie ma drożdży w lodówce, a masz ochote na pizze? Nic nie szkodzi, ten przepis jest dla Ciebie ! Mimo ze uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, która jest szybsza i prostsza w wykonaniu, to kiedy mam ochotę na prawdziwie włoskie smaki, zawsze sięgam po ten przepis.


Z podanych proporcji wychodzą okrągłe pizze o średnicy cm. Ja niestety nie mam jeszcze kamienia do pieczenia pizzy, ale na blaszce również wychodzi smaczna.

I stnieje cała gama przepisów na ciasto na pizzę. Poniżej znajduje się receptura, którą zdobyłam w trakcie mojej kulinarnej podróży po Toskanii. Wychodzi z niej przepyszne, cienkie ciasto jak w prawdziwej, włoskiej pizzerii …. Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan.


Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Ciasto nie musi wyrastać, a całość możecie zrobić na patelni.


Domowa włoska pizza – przepis na ciasto. Jest to przepis bez drożdży! I naprawdę wierzcie mi, pizza wychodzi cienka, chrupiąca, delikatna - idealna! Wyrabiamy ciasto aż wchłonie ono masło.


Następnie dodajemy ubitą masę jajeczną i wyrabiamy ciasto ok. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne dodajemy rodzynki i obydwie skórki (muszą być dobrze wyciśnięte), wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. Po minutach kiedy ciasto już wyrośnie przecinam je na pół aby zrobić dwie identyczne pizze.


Ciasta na pizze nie wałkuję tylko bardzo delikatnie i powoli ugniatam je palcami zapełniając nim blaszkę do wypieku. Specjalnie pokazuję zdjęcie, żeby nie bać się zbyt cienkiej a nawet prześwitującej warstwy ciasta. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki. Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Kiedy ciasto jest lekko zagniecione, dodajemy wodę z solą i mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na dwie godziny. Potem dzielimy na kule i ponownie zostawimy do wyrośnięcia - na co najmniej godziny.


Tak długi proces spowodowany jest małą ilością dodoanych drożdży, ale dzięki temu pizza będzie delikatna. Jej twórca, piekarz Raffaele Esposito. No weź tu i dogódź wszystkim na raz. Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej.


Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty