piątek, 6 grudnia 2019

Sernik wiedeński prosty przepis

Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej.

Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Szybki i łatwy sernik to ciasto, które uda się każdemu i zawsze będzie smakować.


Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek. Naszła mnie ochota na sernik. Szkopuł w tym , że nie mam dostępu do “prawdziwego” sera , a jedyny wyrób seropodobny jest bardzo twarożkowaty.

I to taki zwyczajny , który robi się szybko i bez zbędnych ceregieli ;-) Znalazłam prosty przepis. Koniecznie zobacz też mój przepis na prosty sernik, który to szykuję właśnie z sera wiaderkowego. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu.


Przepis na puszysty sernik bez spodu. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania.


Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Klasyczny sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sernik jest kremowy i puszysty.


Pierwszy od wielu lat jest jednym z bardziej popularnych przepisów na serniki. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Bez spodu - sama masa serowa, wypełniona rodzynkami.


Zacząłem od wbicia jajek (całych) do wysokiej michy.

To już drugi przepis na pieczony sernik Raffaello na Kwestii Smaku. Dosypałem cukier oraz wrzuciłem masło pokrojone na drobne kawałki. Tutaj uwaga, ja nie posiadam ani żadnych robotów, ani kitchenaidów, nawet miksera nie posiadam. Wymieszałem wszystko łychą.


Najbardziej klasyczny z serników. Twaróg mielimy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte mas. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.


Deser ten nazywany jest także serownikiem, a w przeszłości. Najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Największym problemem serników jest to, że z reguły nam opadają lub pękają. Jest oczywiście kilka różnych przepisów, ale powyższy moim zdaniem to najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Jest delikatny i wilgotny, o doskonałej konsystencji.


Jak widać na zdjęciach wychodzi piękny, równiutki i przede wszystkim. Wiele zależy jednak od użytego twarogu – powinien być wysokiej jakości i dobrze zmielony. Istnieje wiele rodzajów serników np. Sprawdź, jak sprawnie i szybko przyrządzić ten pyszny deser! Wśród wielu przepisów na sernik, śmiało można wyróżnić sernik wiedeński.


Mam swietny przepis na sernik od mamy, ktory jest wlasciwie bardzo podobny do tego. Bożeny Dykiel zaczerpniętego z jednej z jej książek, wspaniały, prosty i bardzo szybki sernik. Moj sernik piecze sie w tradycyjny sposob, redukujac temperature w trakcie pieczenia.


Jedyna roznica to, ze zamiast smietany kremowki, daje sie wiecej masla. Pieknie wyrasta dzieki ubitym bialkom, ale niestety peka, po czym nierowno opada. Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bajkorada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty