czwartek, 22 października 2020

Żytni chleb

Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Większość z nas sięga po. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni.

I na zakwasie, również żytnim. Chleb na samej mące żytniej. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej.


Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.

Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez min. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, by przestygł i odparował. Coraz większa liczba Polaków zastępuje chleb pszenny żytnim, który ma więcej składników mineralnych, a zarazem mniej kalorii.


W ofercie sklepu Carrefour dostępny jest wyśmienity i zawsze świeży chleb żytni. Jest też znacznie tańszy od pieczywa wyrastającego na zakwasie. Dlatego w sklepach, prócz bochenków pszennych, można kupić właśnie chleby żytnie na drożdżach. Są one wypiekane z mąki zasobnej w węglowodany nieskrobiowe.


Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). W piekarni której kupuje chleb jest żytni na zakwasie który jem ale również chleb żytni na drożdżach. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten.


Stąd moje pytanie czy jest jakaś różnica między tymi chlebami. Słyszałam że na zakwasie jest zdrowszy. W starożytnej Grecji znano około przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali głównych rodzajów chleba. Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny.


Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe – np. chleb Grahama i chleb Steinmetza) mają dużą wartość odżywczą i witaminową.

Rzecz jasna, smażoną cebulkę można zamienić na dwie łyżki oregano, czarnuszkę czy inne ulubione dodatki do ciasta chlebowego. Dzięki wysokiej zawartości mąki żytniej i mąki żytniej razowej pieczywo powstałe z mieszanki stanowi alternatywę dla osób liczących kalorie oraz dla wielbicieli nieprzetworzonej żywności. Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami.


Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę. U nas znika bardzo szybko.


Pasuje do wszystkiego i nigdy nie mamy go dosyć. Choć nie jestem na diecie, przepis na jej chleb zaintrygował mnie, gdyż jest niezwykle prosty, zawiera wyłącznie mąkę żytnią i do tego prezentuje się wspaniale. Szczególną uwagę na spożywanie produktów z żyta powinny zwrócić osoby o słabej odporności. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji składników żyta wspierają produkcje limfocytów niezbędnych do obrony naszego organizmu. Wiejski chleb francuski.


Zakwas chlebowy- krok po kroku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty