piątek, 13 listopada 2020

Zakalec chleb na zakwasie

Piekę chelb na zakwasie, dwa poprzednie niezbyt udane z przypadkowo znalezionych przepisów w internecie. Teraz zorientowałam się, że przygotowane ciasto na chleb oliwski wg Pani przepisu przygotowałam z nieaktywnego zakwasu, ciasto nie rośnie, a odkarmiony zakwas dopiero niedawno zaczął bąbelkować. Rzadko piekę chleby na drożdżach, chyba, że są to jakieś szczególne chleby, np. Jest jednak pewien taki chleb, Hätäleipä się nazywa, którego główną zaletą jest to, że robi się go bardzo szybko. Czyli gdy chlebak świeci pustkami, wyciągamy drożdże i mniej więcej po godzinach mamy bochenek na stole.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.

Mam pytanie do dobrych kucharzy:) Zawsze gdy piekę placek wychodzi mi zakalec i najgorsze to jest to, że nie wiem dlaczego. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.


Robię z przepisu, który widziałam w programie telewizyjnym, ale jak czytam na tej. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.


Chleb wychodził gliniasty, bo może był źle wyrabiany, albo zakwas rozleniwiony.

Mimo to spróbowałem upiec chleb ale niestety nie wyrósł, dopiero podczas pieczenia trochę urósł i wyszedł zakalec. Próbuję teraz wyhodować nowy zakwas na mące razowej a tamten „nieudy” zakwas z mąki 7spróbuję reanimować dzień przed pieczeniem. Przy każdym przepisie na chleb na zakwasie można wykorzystać parę. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie).


Zakalec to niepuszysta, wilgotna część ciasta, niewyrośnięty i niedopieczony fragment. Pojawia się w wyrastających ciastach, zarówno tych, które objętości nabierają dzięki proszkowi do pieczenia, jak i tych, które rosną na pianie z białek lub drożdżach, zakwasie (chleby i bułki) czy innych środkach spulchniających. Może też warto dodać, że chleb na zakwasie rośnie zdecydowanie dłużej niż na drożdżach. Po drugie: dla lepszego smaku dobrze jest do chleba żytniego dodać trochę (5-) maki pszennej, a z kolei do pszennego trochę mąki żytniej. Po trzecie wreszcie z zakwasem tak na prawdę to wiele zabawy nie ma.


Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.


Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.

Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas.


Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Chleb Zakalec - informacje, zdjęcia, materiały video. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania.


W tym artykule podam przepis na domowy chleb na zakwasie żytnim, który zawsze mi wychodzi, jest prosty do przygotowania i smaczny. Zapraszam więc do lektury i do obejrzenia filmu. Do pieczenia domowego chleba na zakwasie używam wyłącznie nierafinowanej mąki pełnoziarnistej, głównie orkiszowej. Przy produkcji chleba z takiej mąki. Mieszane chleby na zakwasie piekę w żeliwnym garnku, wcześniej mocno rozgrzanym w piekarniku nastawionym na maksimum.


Powstają warunki przypominające mały piec chlebowy, nic nie przywiera, bo ciasto w zetknięciu z gorącą powierzchnią od razu tworzy przyszłą skórkę. Najbardziej lubię tę metodę. Dzien dobry, Prosze o podpowiedz! Pierwszy raz robie zakwas i to byl moj pierwszy chleb upieczony na zakwasie.


Mam bardzo mlody zakwas, dni. Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Już tyle kilo mąki poszło na straty.


Robiłam zawsze na świeżych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty