Ponieważ w swej kulinarnej karierze upiekłam wiele chlebów, które nawet mi wychodziły, pomyślałam, że może warto poeksperymentować z mąką bezglutenową i upiec chleb bezglutenowy. Poczytałam trochę o wypieku chleba bezglutenowego w Intenecie i zabrałam się do pracy. Mąki bezglutenowe nie są takie przyjazne jak te z glutenem. Akurat mieszanka której użyła Dorota nie zawiera sztucznych dodatków.
Sama używam mieszanki, fakt, trzeba poczytać składy, a nie brać pierwszą z brzegu ale tak jest z większością produktów. Bezglutenowe wypieki robię raz do roku, więc nie widzę sensu w kupowaniu kilku rodzajów mąk bo wiem, że tego nie zużyję. Przepis na chleb bezglutenowy- porady. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba.
Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy. Zapewnianajlepszy chleb bezglutenowy istnieje, choć co innego oznacza dla dzieci z celiakią, a co innego dla dorosłych na diecie bezglutenowej #128578;. Ale jest pewien wypiek, który przetestowałam na obu grupach wiekowych, podczas wakacji dla rodzin bezglutenowych w Moich Tatrach. Jednak wypiek bezglutenowego chleba, który się nie kruszy to kwestia odpowiednio dobranych składników i ich proporcji.
W tym celu warto zastosować bezglutenową mieszankę (mix) uniwersalną lub do chleba. Pomocne w tym wypadku może okazać się również dodanie do ciasta oliwy, ugotowanych ziemniaków, czy zimnej, zamiast letniej wody. Kategoria ta spełni oczekiwania każdej osoby, która uwielbia piec i poszukuje bezglutenowych mąk oraz koncentratów do wypieków.
Znajdziecie tu Państwo klasyczne mąki do przygotowania chleba, biszkoptu, kruchego ciasta, ciasta drożdżowego czy ciasta na pierogi. Mam malutkie pytanko jeśli chodzi o wypiek chleba bezglutenowego. Jestem facetem i nie za bardzo kucharzyć potrafię ale ze względu na celiakię muszę zacząć. Widziałem u kolegi wypiekacz do chleba, czy taki bezglutenowy chlebek można też w takim cudeńku zrobić ? Chciałbym kupić taki wypiekacz ale nie wiem czy można w takim piec. Powinien udać się każdemu!
Trzeba pamiętać, że chleby na zakwasie wymagają czasu, spokoju i kilku prób. Generalnie chleb bezglutenowy na zakwasie jest trudniejszy niż na drożdżach. Nie ma co zaprzeczać, ale gdy wyjdzie pierwszy. Gotowe pieczywo bezglutenowe jest na ogół znacznie droższe niż zwykłe, dlatego warto upiec je samodzielnie.
Najlepiej przetestować kilka przepisów i wybrać chleb, którego smak odpowiada nam najbardziej. Jeden z najprostszych przepisów na chleb bezglutenowy opiewa w użycie błonnika, mąki z siemienia lnianego oraz migdałów. Wypiekacze do chleba wyposażone są najczęściej w kilka lub kilkanaście programów, które umożliwiają przygotowanie chleba razowego, pszennego, bułek, chleba bezglutenowego czy francuskiego.
Niewątpliwą zaletą wypiekaczy do chleba jest to, że pieczywo pozostaje świeże nawet przez tydzień. Jestem raczkująca w wypieku chleba bezglutenowego ostatnio wynalazłam mąkę z niebieskiej kukurydzy, ale żeby chleb nie wyszedł mi w środku niebieski postanowiłam pół na pół wymieszać z mąką gryczaną. Wypiekamy chleby bezglutenowe na naturalnym zakwasie jaglanym oraz dobranych przez nas niepowtarzalnych mieszankach mąk, które powstały w trakcie naszej pracy przy produkcji pieczywa. Mąki bez glutenu - szeroki wybór mieszanek i koncentratów.
Wysoka jakość produktów. Produkty bezglutenowe, produkty niskobiałkowe. Oferujemy certyfikowaną, specjalistyczną żywność bezglutenową i niskobiałkową. Dużą zaletą tego chleba jest to, że do jego wypieku można użyć pojedynczych mąk bezglutenowych (a jeszcze lepiej zmielić samemu ziarna) bez konieczności korzystania z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
Więcej o chlebie bezglutenowym, jego przechowywaniu itp. Gotowe chleby bezglutenowe zwykle nie umywają się smakiem do chlebów zawierających gluten. Czasem czytam na facebookowych grupach i forach zrzeszających bezglutenowców prośby o polecenie smacznego chleba bezglutenowego, smakującego choćby w połowie tak dobrze jak zwykły glutenowy. Wiem, wiem, smak jest ważny, ale nie najważniejszy. W naszym sklepie internetowym oferujemy koncentraty i mieszanki bezglutenowe różnych typów, między innymi do ciasta drożdżowego, do ciasta kruchego, co wypiekania chleba i bułek, do wypiekania gofrów, mieszanki uniwersalne, mieszanki niskobiałkowe, mieszanki do pieczenia pizzy czy placków.
Przygotowanie chleba bezglutenowego nie zajmuje więcej czasu niż wypiek tradycyjnego pieczywa. Do przygotowania chleba bezglutenowego będą potrzebne: mąka gryczana, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, drożdże (świeże lub instant), ciepła woda, sól, cukier i ewentualnie ziarna (pestki dyni, słonecznika, chia, etc.). Znajdziecie tutaj podobieństwo do chleba nocnego bez wyrabiania (no-knead method): czas wykonania, składniki, z tą różnicą, że jednak.
Mieszanka do wypieku chleba BIO. Browni – kakaowe ciasteczko z kawałkami czekolady. Muffinki z kawałkami czekolady. Chleb świeży z ziarnami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.