środa, 16 września 2020

Zakwas żytni na żurek

Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana.


Może być on warzywny lub mięsny. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Domowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.

Są w niej bakterie kwasu mlekowego. Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Dzisiaj jest ostatni moment, aby nastawić zakwas na żurek i zrobić test, czy faktycznie domowy jest o niebo lepszy od każdego kupnego.


Zakwas żytni na świąteczny żurek. Jeśli Wam posmakuje, to w czwartek możecie powtórzyć proces, by w niedzielę ugotować prawdziwy, tradycyjny żur #128521; Ja będę gotować swój jutro i, oczywiście. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie.


Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni.

Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku. Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.


Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam.


Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną.


Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka. Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji.


Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Bazę jednak mogą stanowić również płatki owsiane, mąka pszenna razowa, ryżowa lub gryczana.

Wielkanoc za pasem, zatem najwyższy czas poczynić wprawki w przygotowaniu super żurku, czy białego barszczu. Lubelszczyźnie) lub wszystkim naraz #128578;. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.


Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.


TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Trzeba mu dać dni żeby wyszedł idealny. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz przyśpieszyć cały proces, dodając do mikstury trochę razowego chleba na zakwasie.


Ale musisz mieć pewność, że jest. Obserwując jak z dnia na dzień mikstura się. Czy robicie domowy zakwas na żurek? To szalenie proste i tak wdzięczne.


Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Można dodać czynnego zakwasu chlebowego żytniego, wtedy zakwas na żurek szybciej się ukisi. Jeśli nie posiadamy zakwasu na chleb można ten składnik pominąć, a zakwas i tak się ukisi.


Zamiast zakwasu chlebowego można dodać kawałek chleba razowego- ale tylko i wyłącznie pieczonego w 1 na zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty